• Semasa

    10 Sebab Utama Kenapa Roti Putih Bukan Sajian Yang Elok Semasa Bersarapan?





    [BACA: Petua Berkesan Rawat Sakit Kepala Dan Angin]



    Roti putih merupakan santapan yang lazat dan dikatakan menyihatkan bagi sebagian orang. Namun, anggapan seperti itu ternyata tidak sepenuhnya benar. Nyatanya roti putih ini mempunyai kesan buruk bagi kesihatan, bahkan mampu menyebabkan kematian.

    Ramai pakar kesihatan yang menganjurkan kita agar tidak mengambil terlalu banyak roti putih, kerana memang roti putih tidak baik bagi kesihatan tubuh. Roti putih umumnya dihasilkan dari tepung, yang mengandungi kurang atau tidak ada nutrisi sama sekali.

    Hakikatnya, tabiat memakan roti putih bukanlah baik untuk kesihatan. Laman web kesihatan & gaya hidup, www.boldsky.com mengulas fakta tentang keburukan amalan roti putih dengan terperinci seperti di bawah:

    1. KADAR SODIUM TINGGI
    Roti memiliki kadar sodium yang sangat tinggi. Apabila anda kerap makan roti putih, kadar garam di dalam tubuh akan meningkat dan ia bakal menjejaskan kesihatan anda.

    2. TIDAK ADA NUTRISI
    Roti putih tidak mempunyai nutrisi. Memang ia mengenyangkan perut terutamanya bagi anda yang mahu mengelak nasi tetapi ia tidak memberikan vitamin atau preotein yang diperlukan tubuh.

    3. MENYUMBANG KEPADA KEGEMUKAN
    Seperti yang dikatakan pada awalnya, ramai yang konfiden makan roti putih untuk elak nasi akan membuatkan mereka jadi kurus. Sebenarnya, roti mengandungi kalori yang akan meningkatkan berat badan anda.

    4. MENGANDUNGI PROTEIN 'JAHAT'
    Gandum pada roti mengandungi protein 'jahat' (glutten) yang sangat tinggi. Protein ini boleh menyebabkan perut terasa sakit (Coeliac) selepas makan.

    5. TINGGI KARBOHIDRAT
    Majoriti makanan berasaskan roti memiliki jumlah karbohidrat yang tinggi. Jika kerap makan roti putih, karbohidrat yang ada di dalam tubuh akan menyebabkan gangguan otak yang dapat menurunkan fungsi kognitif.

    6. MENINGKATKAN KADAR GULA DALAM DARAH
    Pati yang terdapat pada roti akan cepat memasuki saluran pencernaan tubuh dan seterusnya memasuki aliran darah dengan menjadi glukosa. Bila ini terjadi, ia akan menyebabkan kadar gula dalam darah dan kadar insulin naik dengan cepat.

    7. MENGANDUNGI SIRAP JAGUNG FRUKTOSA
    Roti mengandungi sirap jagung fruktosa (gula) yang tinggi. jenis gula ini memberi kesan kepada kepada kesihatan anda khususnya mereka yang mengalami gout kerana menurut kajian untuk pesakit gout, antara penyebab kenaikan asid urik dalam darah adalah disebabkan kandungan fruktosa yang tinggi dalam tubuh. 

    8. TINGGI KARBOHIDRAT TAPI RENDAH SERAT
    Kandungan karbohidrat yang sangat tinggi dalam roti putih, berpotensi mengakibatkan hiperkarbohidrat atau kelebihan karbohidrat dalam tubuh. Jika dibiarkan, maka boleh berpotensi menyebabkan gangguan fungsi kognitif otak, seperti menurunnya kecerdasan dan daya ingat, bahkan alzheimer. Selain itu, kandungan serat yang sangat terbatas, akan menyebabkan berbagai gangguan pencernaan.

    9. MENGENYANGKAN TETAPI TIDAK BERTAHAN LAMA
    Ada beberapa sumber yang mengesahkan memakan roti putih tidak akan mengenyangkan. Menurut saya, perkara ini tidak betul. Roti putih tetap mampu mengenyangkan perut skita, tetapi rasa kenyang tersebut tidak akan bertahan lama. Jadi kita akan kembali lapar begitu cepat setelah memakan roti putih.

    10. SUKAR DICERNA
    Roti putih mengandungi serat yang rendah dan kandungan glutten yang sangat tinggi membuat roti putih sukar untuk dicerna. Selain itu, roti putih juga tidak mempunyai kandungan enzim yang boleh membantu memecah karbohidrat dan lemak agar mudah dicerna.

    Sebab itu apabila kita bersarapan dengan roti putih, tak sampai 1-2 jam kadang kala kita dah mula lapar semula meskipun kita makan lebih 5 keping. Roti putih hanya sesuai jika kita perlukan tenaga segera untuk alas perut sahaja. Namun kami amat mengesyorkan pengambilan roti wholemeal berbanding roti putih kerana kandungan nutrisinya dan kenyang lebih lama.

    1 comment:

    1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
      Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

      1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

      2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

      3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

      4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

      5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


      Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


      ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
      Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

      ..........................................................................
      ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
      Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
      Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
      Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
      ....................................................................................................................................................
      ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
      ..........................................................................

      ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

      En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


      Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

      ReplyDelete

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad